Kelimenizi yazmaya başlayın ve aramaya başlamak için büyüteçe tıklayın.
Hizmet Alanları

Kat Mülkiyeti Hukuku

Kat Mülkiyeti Hukuku


Ana gayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburidir. Kat malikleri, ana gayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışarıdan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler.

Kat maliklerinin hakları ve yükümlükleri Kat Mülkiyeti Kanununca düzenlenmiştir. Kat malikleri bağımsız bölümlerinin yanı sıra eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla karşılıklı olarak yükümlüdürler.

Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır. Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır; eski yönetici tekrar atanabilir. Kat malikleri ana gayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o gayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır.

Kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere , toplu yapılarda ise kurullar, en geç iki yılda bir defadan az olmamak üzere toplanır. Eğer yönetim planında ayrıca bir zaman kararlaştırılmadıysa bu toplantılar ocak ayında yapılır. Ayrıca toplantı yapılacaksa toplantı tarihinden az onbeş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebinin de bildirilmesi gerekir.

Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasının katılımı ile toplanır ve oy çokluğuyla karar verilir. Yeter sayıya ulaşılamaması halinde ikinci toplantı, en geç onbeş gün sonra yapılır. Bu toplantıda karar yeter sayısı, katılanların salt çoğunluğudur.

Kat mülkiyeti kanunu md.35 uyarınca, kat malikleri kurulu tarafından verilen kararlar aleyhine her kat maliki, kurul toplantısına katılıp katılmadığına bağlı olarak değişen sürelerde ana gayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh mahkemesine iptal davası açabilir.

Kat mülkiyeti kanunu uyarınca; kat malikleri aksine anlaşma olmadıkça ; A)Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit şekilde, B)Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüdürler.

Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabileceği gibi aleyhlerine icra takibi de yapılabilir. Ayrıca aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı da talep edilebilir. Bu miktar genel kurul toplantısı ile değiştirilebilmektedir.

Gelişmelerden haberdar olun
Bültenimize abone olun