Kelimenizi yazmaya başlayın ve aramaya başlamak için büyüteçe tıklayın.
Hizmet Alanları

Aile Hukuku

Aile Hukuku


Boşanma davası “Dava Nasıl Açılır?” başlığı altında sayılan şartların varlığı ile birlikte, Nöbetçi Aile Mahkemesine aile Mahkemesinin bulunmadığı yerlerde aile mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemelerine dilekçe verilmek suretiyle açılır Görevli Mahkeme Aile Mahkemesi olmakla birlikte yetkili mahkeme 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 168.md uyarınca, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.

Boşanma dava dilekçesinin mahkeme tevziine verildikten sonra, dava dilekçesi davalının dilekçede belirtilen adresine tebliğe çıkartılar. Dilekçeler aşaması tamamlandıktan sonra, mahkeme hakimi tarafından belirlenen duruşma günü ve saati taraflara tebligat yoluyla bildirilir ve taraflar duruşmaya davet edilir.Tahkikat için duruşmaya davet zorunluluğu olduğundan taraflara tebliğ edilmeden duruşma yapılması hukuki dinlenilme hakkının açık şekilde ihlal edilmesi anlamında gelir. Hak kaybına uğramamak için adresin güncel adres olmasına özen gösterilmeli ve kapıya not yapıştırılarak ilgili muhtarlığa bırakılan tebligatlar en kısa sürede temin edilmelidir.

Aleyhine boşanma davası açılan eşin açık adresini biliyorsak dava dilekçesinde bu adresin belirtilmesi gerekir. Eğer açık adres bilgisi mevcut değilse o zaman TC. Kimlik Numarası ile şahsın mernise kayıtlı adresine tebligat çıkartılmasının talep edilmesi gerekir. Açık adres bilgisi mevcut olmayıp, şahsın mernis adresi de sistemde kayıtlı değilse, tebligat kanununda yer alan maddeler uyarınca tebliğ şansı da yoksa o zaman adresi meçhul kabul edilerek, adresi meçhul eşe tebligatın ilanen yapılması sağlanır.

Boşanma davalarında tanık anlatımları önemli bir ispat aracı olup, tanık ifadelerinin görgüye dayalı olması hususu özellik arz etmektedir. Sırf taraflardan biri ile akrabalık bağının olması tanık ifadelerinin geçersiz olmasını sağlamaz. Bu tanık anlatımlarının aksine ciddi ve inandırıcı delil ve olaylar mevzu bahis olmadığı sürece asıl olan tanıkların söylediklerinin doğru olarak kabul edilmesidir.Bu noktada tanıkların gerçek, samimi ve çelişkisiz net bir şekilde beyanda bulunmaları önemlidir. Tanık delilinin yanı sıra otel ve pasaport kayıtları, telefon araması ve mesaj kayıtları, sosyal medyada yapılan görüşme ve yazışmalar, bilgisayar kayıtları, taraflar ile alakalı hukuk,ceza ve icra dosyaları, fotoğraf,  günlük ve mektup gibi taraflara ait belgeler de mahkemeye delil olarak sunulabilir. Hak kaybına uğramamak için dikkat edilmesi gereken, gerek kanunen gerekse mahkeme tarafından belirlenen sürelerde söz konusu delillerin dosyaya sunulması ve akibetinin takip edilmesidir. Haydarpaşa Hukuk ve Danışmanlık ekibi olarak müvekkiller ile yapılan detaylı görüşmeler ile delillerin bildirilmesi ve celbedilmesi konusunda titizlikle çalışmaktayız.

Ülkemizde açılan boşanma davalarının oldukça fazla bir kısmından feragat edilmekte, geri alınmakta veya dava takipsiz bırakılmaktadır. Bunun en büyük sebebi ani verilen bir kararla açılan davalar sürmekteyken eşlerin barışmasıdır. Dava açılması aşamasında bir avukatın hukuki desteğinin büyük önem arz ettiğinden bahsetmiştik. Aynı şekilde boşanma davasının erek geri alınması gerekse feragat aşamasında hukuki destekten faydalanılması yine önem arz etmektedir. Davanın geri alınması davalının açık rızasına bağlı olduğu halde davadan feragat davalının rızasına bağlı değildir. Davanın geri alınması durumunda aynı dönemdeki boşanma sebeplerine dayalı yeniden dava açılabilecekken, davadan feragat halinde feragat edilen davada ileri sürülen olgular ve netice-i talebin yeni açılan davada dayanak teşkil etmesi mümkün değildir. Dava açarken nasıl dikkat etmemiz gereken hususlar varsa davanın geri alınması/feragat halinde de bir avukatla görüşülerek tam olarak ne istendiği belirtilmeli ve hukuki sonuçları konusunda bilgi sahibi olduktan sonra bilinçli bir şekilde hareket edilmelidir. Aksi halde hukuki anlamda ağır sonuçlarla karşı karşıya kalınabilir.

Gerek boşanma davası açılmadan önce gerekse boşanma davası ile birlikte geçim zorluğuna düşecek olan eş hem kendisi hem de varsa müşterek çocuk/çocuklar için nafaka talebinde bulunabilir. Boşanmak istemeyen ya da henüz boşanma davası açmamış olan eş bir dava ile diğer eş aleyhine tedbir nafakası hükmedilmesini talep etmesi gerekir. Diğer bir seçenek ise boşanma davası ile birlikte nafaka talebini de öne sürebilmesidir.

Dava açarak diğer eş aleyhine kendi ve/veyahut müşterek çocuk lehine nafaka ödenmesine ilişkin karar alan eş, karşı tarafın bunu rızası ile ödememesi halinde icra takibi yoluyla talep edebilir. Eşi aleyhine icra takibi başlatarak, tebligatın yapılarak takibin kesinleşmesi akabinde varsa eşine ait araca, gayrimenkule haciz koyabileceği gibi maaşına da haciz şerhi işletebilir.

Aleyhine başlatılan icra takibine rağmen ödeme yapılmazsa ve diğer yollardan da nafakanın tahsili sağlamamaktaysa o zaman icra ceza mahkemesine başvurularak , nafaka ödemeyen eş aleyhine 1 aydan 3 aya kadar tazyik hapsi uygulanması talep edilebilir.

Anlaşmalı boşanma davası tarafların birlikte karar alarak evlilik birliğini sonlandırması için açılır. Taraflar boşanma ve ferileri konusunda anlaşarak dava açarlar. Tarafların en az bir yıl evlilik birliğini sürdürmüş olmaları ve boşanma ile birlikte tüm sonuçlarında ortak kanaatte olmaları gerekir. Dava açılırken her iki eş tarafından da imzalanan boşanma protokolü dilekçe ekinde mahkemeye sunulur. Protokol hazırlanırken ileride hak kaybı ile karşılaşmamak için alanında uzman bir avukattan destek alınması yerinde olacaktır. Boşanma davalarında tecrübeli ekibimizi barındıran Haydarpaşa Hukuk ve Danışmanlık bürosu müvekkilleriyle yaptığı görüşmeler sonucunda kişiye özel anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanması konusunda titizlikle çalışmaktadır.

Anlaşmalı boşanma davasında, dilekçenin mahkemeye verilmesi akabinde bir duruşma günü belirlenir ve taraflar tebligat ile duruşmaya davet edilir. Her iki eşin de duruşmaya katılımı mecburi olup, mahkemeye sunulan anlaşma protokolünü mahkeme hakimi önünde teyit ve kabul etmesi gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanma davası, boşanma protokolünün kanuna uygun olarak hazırlanması ve eksiklik barındırmaması halinde çekişmeli boşanma davasına nazaran kısa sürede sonuçlanmaktadır. Davanın kısa sürede neticelenmesi için, tarafların boşanma, varsa müşterek çocuğun velayeti, nafaka, maddi-manevi tazminat, eşya-mal paylaşımı vb. konularda anlaşmış olması, bunların kanuna uygun bir biçimde boşanma protokolünde yer almasına bağlıdır. Bu süreçte bir boşanma avukatından destek alınması neticenin kısa sürede alınmasını sağlayacaktır. Belirtilen koşullarda bir takım eksiklikler olması durumunda sürecin uzaması hatta davanın reddi akabinde uzunca bir süre aynı nedene dayanarak boşanma davası açılamaması sonucuyla karşı karşıya kalınabilir.

Gelişmelerden haberdar olun
Bültenimize abone olun